12 de maig, 2009

Píndola sense restriccions, a la fí


Per abordar aquesta nova política del govern, cal diferenciar entre la vessant mèdica i la vessant política de l’actuació. La poca informació que hem rebut sobre l’anomenada píndola del dia després provoca temor quant a les conseqüències mèdiques d’aquest medicament.
Es diu que la píndola és una bomba d’estrògens. Això no és veritat. El medicament postcoital és un sola dosi d’hormones, les quals no són estrògens, que no té cap conseqüència física sobre la noia. Sobre la eficàcia i la seguretat, la píndola del dia després té un 95% de probabilitat d’èxit fins a les 24 hores. L’única conseqüència mèdica és que el consum indiscriminat de la píndola disminueix aquesta probabilitat.

En l’àmbit polític, el govern espanyol s’ha equiparat a 38 països entre els quals es troben els Estats Units, Alemanya, França i el Regne Unit. Es podrà adquirir per 20 € per qualsevol dona sense límit d’edat. Això té dues implicacions molt importants. En primer lloc, les noies menors de 16 anys podran fer-se amb la píndola sense donar explicacions als seus pares, una cosa totalment improbable, ja que les dades expliquen que fins ara les menors de 16 anys només són un 1,9% de les demandants i no tenen 20€ al seu abast. En segon terme, les farmàcies surten guanyant, ja que, davant de les altres opcions per aconseguir-la que ofereixen la píndola gratuïtament, elles cobraran 20 €. Per això mateix, anar a la farmàcia per adquirirl medicament serà la darrera opció.

Per últim hi hauríem d’afegir certes puntualitzacions. Aquesta política ha d’anar acompanyada d’un altre tipus de política: l’Educació. És importantíssim que els adolescents, a qui va dirigida aquesta política, tinguin total coneixement que la píndola és la darrera opció, que els anticonceptius s’han de continuar utilitzant i, sobretot, que s’ha de continuar usant utilitzant el preservatiu perquè els altres anticonceptius en cap cas no eviten les malalties de transmissió sexual.

En conclusió, una política que feia temps que es demandava, amb un bon primer plantejament però que necessita un reforç educatiu.

1 comentari:

  1. Efectivament, l'Educació, en majúscula, és importantíssima també en aquest àmbit. L'educació sexual i l'Educació que forma persones crítiques, conscients i madures. Perquè cal, a més a més, fer una diferenciació clara entre el que és simple reproducció, perpetuació de l'espècie, d'allò que implica la paternitat-maternitat: no es tracta només d'evitar embarassos accidentals, no desitjats; sinó de propiciar que una dona, una parella pugui decidir, voluntàriament, conscientment, tenir un fill. No es tracta de contrarestar les estadístiques negatives de creixement demogràfic, sinó de voler assumir el naixement, la criança i l'educació d'una nova persona, de formar-la perquè sigui un ésser humà lliure, autònom i feliç. I, per a això, cal poder decidir lliurement com, quan i perquè. Amb Educació i amb mitjans, legals, mèdics, farmacològics, polítics al cap i a la fi.

    ResponElimina