28 d’octubre, 2009

Govern vs. partit

Són moltes les crítiques que ha de suportar un partit quan forma Govern i, moltes més si ho està fent en coalició. Un dels majors errors que poden cometre, i de fet cometem, és el no saber diferenciar un partit polític i el Govern al que pertany. No només la ciutadania que no ens adonem de quina és la diferència, ni la premsa que tampoc la aconsegueix posar-la de manifest, també els propis partits polítics que no sabem com mostrar-la.

Caiem tots en l’error de pensar que el que fa o desfà un govern és el que fa o desfà un partit. Des dels partits polítics no sabem fer veure la diferència entre les dues vessants. Hauríem de treballar per a que el poble s’adonés, sense entrar en el debat dels governs de coalició, que no tot el que fa el govern va en consonància amb les idees polítiques del partit que hi és, i menys en un govern de coalició on l’executiu ha de consensuar totes les polítiques amb opinions no del tot concordants amb l’opinió d’un dels partits.

Tampoc s’explica que el partit polític també treballa i molt per a la societat estant o sense estar en el govern. És veritat que estant en el govern els dirigents executius d’un partit polític entren a formar part del Govern però també segueixen formant part d’un partit on la seva base no està treballant només per a la consolidació del govern, sinó en molts altres camps importants per a la societat: Conferències, debats ideològics, diades culturals, i un llarg etc.

El partit no és el govern i això s’ha de deixar ben clar. Les idees i polítiques d’un govern no sempre han d’estar en acord a allò que professa el partit i tampoc amb tots aquells que s’inclouen dintre d’un partit i això no fa sofrir en cap moment els ciments de cap govern perquè sempre ha sigut així. El Govern és per al poble, el partit és per als seus militants.

2 comentaris:

  1. No puc ser objectiva. En ambdós sentits. Quan els dirigents d’un partit decideixen formar govern de coalició han de tenir en compta tots els aspectes: ha de governar per al poble, però ha de conservar, sinó augmentar, els seus militants i moltes vegades se’n obliden del partit. Sense partit no hi ha eleccions que es puguin guanyar, i si realment no es poden fer la majoria de polítiques que responguin a la seva militància, no sé si s’hauria de plantejar o bé passar a l’oposició o bé governar en minoria, si és possible.
    Ara si, la frase és magnífica!

    ResponElimina
  2. Sí i no. És a dir, amb matisos.
    Anem per parts: efectivament, el partit i el govern són dues instàncies distintes i difícilment comparables, ni en organització, ni en funcions, ni en destinataris de les seves accions, ni en terminis dels objectius que un i altre persegueixen assolir. Els objectius dels governs sempre han de ser més concrets i a més curt termini, les legislatures duren el que duren.
    I és cert també que aquestes diferències, si més no, es compliquen quan els governs són de coalició.

    Això no obstant, crec que són matisables les afirmacions segons les quals “no tot el que fa el govern va en consonància amb les idees polítiques del partit” o “les idees i polítiques d’un govern no sempre han d’estar en acord a allò que professa el partit”. Una cosa és que la necessitat de concretar les polítiques i fer-les possibles dificulti aplicar al 100% els plantejaments ideològics i de programa dels partits, i una altra de ben diferent, en la meva opinió, és que el pragmatisme i el possibilisme imperin a costa de les idees i els programes que hagin fet possible, mitjançant els partits i els vots dels ciutadans, un determinat govern (i estic parlant en general).

    Crec que “el que fa un govern” ha d’estar bàsicament “en consonància” i “d’acord” amb els plantejaments ideològics i els objectius a llarg termini que sustenten el partit que li dóna suport (més complicat de fer encaixar, potser, en els governs de coalició) i que els ciutadans han votat, no ho oblidem. I crec que, si es donen discrepàncies, ha d’ésser en qüestions de formes i de terminis, de com i quan fer les coses, i en això és el govern qui n’ha de decidir. I el partit n’ha d’estar informat i ha d’avalar l’acció del govern, i se n’ha de fer ressò en la seva tasca de base per a la societat.

    I una altra cosa: certament excel•lent la frase final, sí; però no oblidem que el poble, a les eleccions, no vota un govern, sinó un partit.

    Joana
    (Gràcies per estimular el cervell ;) )

    ResponElimina